România devine un jucător tot mai activ în cursa aerospaţială

România devine tot mai mult un jucător important în domeniul industriei aerospaţiale. În toată ţara au apărut în ultimii ani fabrici care produc diferite tipuri de componente de metal, ca­bluri electrice sau servicii de monitorizare sau software. Cazul fabricii de elicoptere de la Ghimbav este binecunoscut, iar vizita preşedintelui francez François Hollande a fost bine mediatizată. Însă există şi alte unităţi economice producătoare de componente pentru această industrie. Încet-încet, se for­mează o adevărată reţea de fabrici, institute, centre de cercetare şi universităţi implicate în acest domeniu, potrivit RomaniaLibera.ro

Modelul după care evoluează această industrie seamănă cu cel după care a evoluat şi indus­tria producătoare de componente auto la sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000. Concret, pentru a atrage investitori în acest domeniu, este nevoie să fie întruniţi mai mulţi factori: să existe ingineri capabili să utilizeze noile tehnologii pe care le presupune această industrie, să existe o forţă de muncă bine calificată în domeniul industrial, dar şi o infrastructură decentă, care să asigure, de exemplu, energie electrică la un nivel decent. Specialiştii în economie cred că, în viitor, va creşte şi mai mult competitivitatea României în acest domeniu, ca urmarea trei tendinţe: îmbunătăţirea infrastructurii, cotaţia tot mai bună a universităţilor româneşti care pregătesc specialişti în domeniul tehnologic şi tendinţa de clusterizare, adică de asociere a companiilor active în această industrie. De multe ori, un investitor atrage un altul de pe lanţul de producţie, a explicat lectorul universitar Georgiana Costin, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai şi, totodată, vice­preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord. ”Un bun exemplu este ceea ce se întâmplă în zona Turda. Există deja investitori în domeniul industriei aero­spaţiale în această zonă şi ştiu din surse sigure că şi alţi investitori prospectează terenul pentru a investi în această zonă”, a declarat Georgiana Costin. 

 

Mai exact, în apropierea municipiului Turda. Acolo, compania belgiană Sonaca Aerospace a început angajarea muncitorilor care vor lucra în noua fabrică de pe teritoriul comunei Moldoveneşti. Compania cu capital belgian va investi suma de 15,7 milioane de euro într-o fabrică ce va produce componente din metal pentru avioanele Airbus.

 

Hala are o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, iar în a doua fază a investiţiei va atinge suprafaţa de 12.000 de metri pătraţi. Însă Sonaca Aerospace nu este singura companie care produce componente pentru Airbus. Compania ALRO Slatina va produce diferite părţi plate din aluminiu pentru aripile avioanelor europene. “Această oportunitate este încă o confirmare a faptului că investiţiile semnificative pe care le-am făcut în modernizarea echipamentelor noastre de producţie şi în extinderea portofoliului nostru au avut succes”, a afirmat Gheorghe Dobra, CEO-ul ALRO, într-un comunicat de presă.

 

Tot ca o demonstraţie a faptului că un investitor din această industrie atrage după sine alte companii este faptul că în Slatina există şi un alt producător de componente pentru această industrie, Prysmian Grup, care produce cabluri electrice pentru avioane şi elicoptere. O altă companie tehnologică internaţională care activează în acest domeniu este Fanuc, care produce roboţi pentru finisarea avioanelor Airbus. ”Obiectivul nostrum este automatizarea construcţiei unei carcase de fuzelaj din material compozit pentru Airbus A350 XWB. În mod tradiţional, acest tip de operaţiune a fost efectuată întotdeauna manual, având în vedere dificultatea lucrului cu răşini din fibră de carbon”, spun reprezentanţii Fanuc. ­ Fabricile din România produc şi pentru companii aeronautice din Statele Unite ale Americii şi din Israel. De exemplu, compania Sistem Euroteh, care activează în satul Mărăcineni din judeţul Buzău.  

 

Companiile din domeniul aviatic nu sunt singurii clienţi ai fabricilor româneşti, ci există şi clienţi de natură instituţională, precum Agenţia Spaţială Europeană. „Am început colaborarea cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în urmă cu doi ani, când am participat la un proiect-pilot de transfer al datelor. În prezent, suntem parte din mai multe programe lansate de ESA, colaborăm cu o serie de parteneri consacraţi în industria aerospaţială europeană şi punem bazele unui centru specializat în tehnologii aerospaţiale în Iaşi”, a declarat Marius Duţu, country manager al companiei Enea Services România, activă în domeniul IT. Interes pentru acest domeniu există şi la Cluj. ”Am participat la o licitaţie internaţională organizată de Agenţia Spaţială Europeană, într-un consorţiu cu alţi parteneri. Încă nu ştim rezultatul licitaţiei”, a spus omul de afaceri Voicu Oprean, fondatorul companiei AROBS Transilvania Software, unul dintre cei mai importanţi jucători cu capital românesc din domeniul producţiei de programe informatice.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment